27 Aralık 2017 Çarşamba

YILBAŞI KUTLAMALARINA YASAK...

Yeni yıl yaklaşırken, bakıyoruz da Ülkemiz de her yıl kutlanan yılbaşı kutlamalarına yer yer yasaklar geliyor, Taksim, Şişli, Beşiktaş ilçelerinde yılbaşı kutlamaları yasaklandı. yeni yıla üç gün kala sanıyorum bu yasaklara yeni yerler eklenecek. Bu yasaklamara için yapılan açıklama, "Söz konusu taleple ülkemizin içinde bulunduğu şartlar dikkate alındığında provakatif eylem ve olayların meydana gelebileceği, etkinliğe katılacaklar dahil halkın huzur, güvenlik ve esenliğinin, kamu güvenlik ve düzeninin bozulmasına sebebiyet verebileceği olarak değerlendirilmiştir"...
Yani yeterli güvenlik sağlanmasının mümkün olmamasıdır. Yeni çıkan KHK kanununa göre zaten ortada hiç bir şekilde güvenlik kalmamıştır...
Bu gibi günlerde hükümet halkın güvenliğini sağlıyamıyor ama ne yazık ki bir cuma namazına 500 koruma ile gidebiliyorlar...
Yılbaşı yasaklamalarının  sadece Müslüman ülkeler diye düşünmeyin, nereler var bir bilseniz.
Geçtiğimiz günler de,  Asya'da Brunei ve Tacikistan, Afrika'da ise Somali'de yeni yıl kutlamalarına yasak getirildi...


Bilindiği gibi bir çok ülkede Noel haftası kutlandı ve yıl başı gecesi için büyük hazırlıklar yapılıyor. Ancak bazı ülkeler var ki, buralarda kutlama yapmak yasak. Tarih içinde de bu kutlamaların yasaklandığı birçok ülke olmuş. Yasakların bazıları yıllar içinde kalksa da yasakların hala devam ettiği birçok ülke var.
Yasakların devam ettiği ülkelerin bazılarında kurallar oldukça katı denilebilir. Örneğin bu ülkelerin bazılarında, olur da kutlama yaparken yakalanan olursa hapis cezası dahi alınabiliyor.


Şimdi kısaca geçmişte ve günümüzde yasaklı olan ülkelere bir göz atalım...


Kuzey Kore
Babasından diktatörlüğü devralan Kim Jong Un'un ülkesi Kuzey Kore'de de yeni kutlamak yasak. Üstelik sadece yeni yıl değil, dini inançların tümüne ait kutlama ve ibadetler yasak.
Somali de yeni yıl kutlamalarının yasak olduğu Müslüman ülkelerden. Ülkede yaşayan küçük bir azınlık olan Hristiyanlar ise, ya kutlamalarını çok iyi gizlemek zorundalar ya da toplumdan dışlanma riskini göze almak durumundalar
Suudi Arabistan Uzun uzun açıklamaya gerek yok zaten. Son dönemlerde kadınların araba kullanmasının bile hapis cezasına çarptırıldığı şeriat yönetiminde yeni yıl kutlamak kesinlikle yasak.
Arnavutluk 1967 ile Komünist rejimin yıkıldığı 1991 yılları arasında, Arnavutluk'ta yeni yıl kutlamak yasaktı. 1991 yılında sonra ise, büyük çoğunluğu ateist olan ülkede, en büyük rahatlamayı Katolikler yaşadı.
Japonya'da aslında resmi bir yasak yok ancak yılbaşı günü bir çok ülkede olmasının aksine, bir resmi tatil uygulaması da yok. Dini inanç olarak az sayıda Hristiyan'ın yaşadığı ülkede öyle büyük kutlamalar da olmuyor zaten.
Çin, Sadece yeni yıl kutlaması değil, Hristiyanlığın kendisi de yasak Komünist Çin Cumhuriyeti'nde. Dinsel inanış ve ibadetlerin genel olarak kurallarla kısıtlı olduğu ülkede, yine de yeni yıl kutlamak isteyenlere ceza verilmiyor.
Küba, 20 Aralık 1998'e kadar Küba hükümeti, yeni yıl kutlamalarına izin vermiyordu. Komünist rejimin geleceği açısından Küba'yı ateist bir ülke olarak tanımlayan Fidel Castro'nun asıl amacı, ekonomik devamlılığı sağlamak açısından insanların çalışmalarıydı. Yasak kalktıktan sonra ise, ülkedeki Hristiyanların yeni yıl ağacı ve dekorasyon talepleri sayesinde, piyasada yılbaşı zamanları yüzde 30'luk bir kar marjı oluşuyor.
Almanya, Şaşırdınız değil mi? Almanya, her en kadar birbirinden güzel şovlarla yeni yılı kutluyorsa da, Solingen ve Berlin gibi bazı şehirlerde bir dönem yeni yıl kutlamaları yasaklanmıştı. Yasak, kutlamaların kamu alanlarında değil evlerde yapılması gerektiğini, çünkü kutlamaların dini temelli olduğunu ve seküler bir toplumda buna izin verilemeyeceğini söylüyordu.
İngiltere, 17. yüzyılın ortalarında, Burjuva devriminin ve iç savaşın önemli liderlerinden olan Püriten Oliver Cromwell'in etkisiyle, yeni yıl kutlamaları yasaklanmıştı. Cromwell, Hz. İsa'nın doğumunu kutlamak gerektiğini ama bunu yemek, alkol ve eğlence ile yapmamak gerektiğini söylüyordu.
Amerika, Yine 17. yüzyılın ortalarında, koloniler olarak Amerika topraklarına giden Püritenler, Massachusetts'te yeni yıl kutlayanların cezalandırılacağı bir yasa çıkarmış çıkartmışlardı. Püritenler, Hz. isa'nın doğumunu çeşitli biblo ve dekorasyonlarla kutlamanın doğru olmadığını, bunun Roma'dan kalmış pagan bir alışkanlık olduğunu söylüyordu. Bu yasak 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar da devam etmişti.


YENİ YILA, YENİ UMUTLARLA GİRMENİZ DİLEĞİ İLE....

Hiç yorum yok:

HİÇ BİR ŞEY OLAMADIK,  ÖZENTİDEN BAŞKA...   "Ah Müjgan... Çok arada kaldık biz, Kendimiz olamadık. Tespih elimize, Malboro ağzımıza yak...